×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van een ventilatiesysteem

Wens je graag een gedetailleerde prijs op maat te kennen? Dan raden we je een om prijsoffertes op te vragen bij meerdere installateurs. Via onderstaand offerteformulier vraag je in één klap meerdere offertes aan bij de beste installateurs van ventilatiesystemen, actief in jouw regio. Je kan alle offertes rustig vergelijken, zodat je zeker weet dat je een correcte prijs betaalt.

Toch geen goede offerte ontvangen? Niet erg, alle offertes zijn gratis en vrijblijvend. Het staat je steeds vrij om je zoektocht naar een geschikte installateur verder te zetten.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

ventilatiesysteem-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Wat is balansventilatie juist? En wat zijn de voordelen ervan?

Meer en meer mensen raken overtuigd van het nut van een goede woningventilatie. Wie op zoek is naar een ventilatiesysteem, die weet maar beter dat er verschillende ventilatiesystemen bestaan, en wat de verschillen zijn tussen deze ventilatiesystemen.

Eén van de meest interessante ventilatiesystemen is ongetwijfeld balansventilatie. Wat is balansventilatie juist, en wat zijn de voordelen ervan ten opzichte van de andere systemen? De antwoorden op deze vragen ontdek je in dit artikel.

In dit artikel:

Waarom is ventileren met balansventilatie belangrijk?

balansventilatie © Shutterstock - Met balansventilatie kies je voor een uitgebalanceerd ventilatiesysteem, dat zelf voor het optimale binnenklimaat zal zorgen

Onze woningen worden steeds beter geïsoleerd, met de bedoeling om energie te besparen. Maar omdat onze woningen steeds beter geïsoleerd zijn, wordt ook een goede ventilatie steeds belangrijker. Ventilatie zorgt ervoor dat ongezonde binnenlucht wordt aangezuiverd door verse buitenlucht. Immers, de lucht binnen in je woning is gemiddeld dubbel zo vervuild als de buitenlucht.

Ventileren kan met verschillende soorten ventilatiesystemen. Eén van de meest interessante ventilatiesystemen is balansventilatie, of ook wel ventilatiesysteem D genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden, zal balansventilatie ervoor zorgen dat de toevoer van verse lucht en de afvoer van vervuilde lucht perfect in balans zijn. Dit type ventilatiesysteem werkt daarvoor op een geautomatiseerde manier. Zowel toevoer van verse lucht als afvoer van vervuilde lucht worden op mechanische manier geregeld. Hierin onderscheidt balansventilatie zich van andere ventilatiesystemen, waarbij luchtstromen deels of volledig op natuurlijke wijze geregeld worden.

Vergelijk hier de verschillende soorten ventilatiesystemen.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuw ventilatiesysteem plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een installateur te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een perfect geventileerde binnenruimte!

Benieuwd naar de prijs van een ventilatie-installateur?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een goed geventileerde ruimte wordt steeds belangrijker. Zeker nu alsmaar beter geïsoleerd wordt. Kies daarom voor een allesomvattend ventilatiesysteem. Vraag gratis offertes aan, en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
ventilatiespecialisten

aanvraag starten


balansventilatie © Shutterstock - Bij balansventilatie zijn de ventilatieroosters steeds netjes weggewerkt in het interieur, zoals hier in het plafond

Werking van balansventilatie

Balansventilatie werkt op basis van twee ventilatoren. Langs de ene ventilator wordt verse buitenlucht aangezogen, de andere ventilator dient om vervuilde lucht uit de woning af te voeren.

Geavanceerde systemen zijn uitgerust met sensoren die kunnen meten wanneer de aanvoer van verse lucht of de afvoer van vervuilde lucht zich opdringt. Op die manier is dit systeem steeds in staat om het optimale binnenklimaat te behouden.

Ook de plaatsing van de ventilatoren is belangrijk. Aanvoer van verse lucht is vooral interessant in veeleer droge ruimtes, zoals de slaapkamer, de woonkamer of bureau. Ventilatoren die lucht afvoeren plaats je best in vochtige ruimtes, zoals de badkamer of het toilet. Hier kunnen de ventilatoren snel de vochtige lucht afvoeren, en vermijd je het ontstaan van vochtproblemen.

Balansventilatie met warmterecuperatie

balansventilatie met warmterecuparatie © Shutterstock - Kies je voor een ventilatiesysteem met warmterecuperatie, dan zal je nog meer kunnen besparen op energieverbruik

De meeste balansventilatiesystemen zijn tegenwoordig uitgerust met warmterecuperatie of warmteterugwinning. Door binnenlucht af te voeren, zal je voor een stukje ook warmte verliezen. Het is zonde om deze warmte zomaar verloren te laten gaan. Warmterecuperatie probeert de warmte van de binnenlucht te recupereren, door het af te geven aan de aangevoerde buitenlucht via een warmtewisselaar.

Aangevoerde buitenlucht kan immers vrij koud zijn, zeker in de wintermaanden. Hierdoor kan de temperatuur binnenshuis drastisch dalen, wat je energiefactuur de hoogte injaagt. Via warmterecuperatie zal de warmte van de afgevoerde binnenlucht gebruikt worden om de aangevoerde buitenlucht op te warmen. Binnenlucht van zo'n 20° kan buitenlucht van zo'n 0° opwarmen tot een temperatuur van zo'n 15° en meer. Dit is niet alleen interessant voor je portemonnee, maar ook voor je wooncomfort.

Grofweg mag je ervan uit gaan dat je met warmteterugwinning zo'n 90% van alle warmte van de binnenlucht kan recupereren.

Wat zijn de voordelen van balansventilatie ten opzichte van andere ventilatiesystemen?

Balansventilatie is maar één van de vele soorten ventilatiesystemen. Toch is balansventilatie één van de meest interessante systemen. Dit zijn de voordelen van balansventilatie ten opzichte van de andere ventilatiesystemen.

balansventilatie © Shutterstock - De vele voordelen maken van balansventilatie het meest aantrekkelijke ventilatiesysteem

+ Bij balansventilatie wordt zowel de toevoer als de afvoer van lucht mechanisch geregeld. Dat biedt enkele interessante voordelen ten opzichte van andere ventilatiesystemen. Met balansventilatie heb je immers meer controle over de luchtcirculatie in je woning. Je kan toevoer en afvoer van lucht aan- en uitschakelen wanneer je zelf wil. Bij ventilatiesystemen met natuurlijke toevoer en/of afvoer is dit niet mogelijk. Daar gebeurt luchtcirculatie op basis van natuurlijke luchtbewegingen. Is er een windstille dag, dan is de hoeveelheid lucht die wordt aangevoerd zeer klein.

+ Door luchtaanvoer en luchtafvoer mechanisch te regelen, kan je de hoeveelheid lucht in huis ook beter in balans houden. Je krijgt minder problemen met overdruk en onderdruk. Bij natuurlijke ventilatiesystemen durven deze problemen wel al eens de kop opsteken. Bij ventilatiesysteem B zal de lucht mechanisch worden toegevoerd en natuurlijk worden afgevoerd. Wordt er teveel lucht toegevoerd, en blijft de natuurlijke afvoer van lucht achter, dan kan er binnenshuis een drukverschil ontstaan. Je zou dan last kunnen krijgen van bv. hoofdpijn.

+ Bij balansventilatie kan je ook de intensiteit van de ventilatie beter regelen. Kamp je bv. met een relatief hoge luchtvochtigheidsgraad in huis, dan kan je het debiet van de ventilatoren verhogen, zodat ze intensiever lucht kunnen toevoeren en afvoeren. Hierdoor kan de luchtvochtigheidsgraad in huis sneller naar het normale niveau evolueren.

+ Balansventilatie is ook het enige systeem waarmee warmterecuperatie mogelijk is. Met warmterecuperatie kan je tot 90% van de warmte van de afgevoerde binnenlucht recupereren.

Wat is de prijs van balansventilatie?

Voor een gemiddelde woning zal de prijs van een ventilatiesysteem schommelen tussen de 5.000€ en de 8.000€.

Hoeveel kost zo'n systeem van balansventilatie nu eigenlijk? Wel, de prijs zal voornamelijk afhangen van de grootte van je woning. Voor een gemiddelde woning zal de prijs schommelen tussen de 5.000€ en de 8.000€.

Indien je je ventilatiesysteem laat plaatsen door een erkend specialist, dan kan je bovendien genieten van een verlaagd BTW-tarief. Je zal dan geen 21% BTW betalen, maar wel 6%. Om te kunnen genieten van dit verlaagde BTW-tarief, moet je wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet het bv. gaan over een verbouwing van een privéwoning die tenminste 10 jaar oud is. Ook moet het ventilatiesysteem geplaatst worden door een erkend aannemer.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van een ventilatiesysteem

Ben je benieuwd hoeveel een ventilatiesysteem in jouw geval zou kosten? Vraag gratis meerdere offertes op bij verschillende installateurs in jouw buurt, en vergelijk hun prijzen. De prijsverschillen tussen verschillende specialisten kunnen soms sterk schommelen, waardoor je heel wat voordeel kan halen uit het vergelijken van offertes. Vul onderstaand offerteformulier in, en ontvang snel jouw offertes.

Alle offertes die je ontvangt zijn gratis en zonder enige aankoopverplichting.


ventilatiespecialisten
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Soorten ventilatiesystemen
Voordelen van balansventilatie
Offertes voor woningventilatie