×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van een ventilatiesysteem

Wens je graag een gedetailleerde prijs op maat te kennen? Dan raden we je een om prijsoffertes op te vragen bij meerdere installateurs. Via onderstaand offerteformulier vraag je in één klap meerdere offertes aan bij de beste installateurs van ventilatiesystemen, actief in jouw regio. Je kan alle offertes rustig vergelijken, zodat je zeker weet dat je een correcte prijs betaalt.

Toch geen goede offerte ontvangen? Niet erg, alle offertes zijn gratis en vrijblijvend. Het staat je steeds vrij om je zoektocht naar een geschikte installateur verder te zetten.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

ventilatiesysteem-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Een luchtzuiveraar kopen geeft je de beste lucht in huis. Maar welke kies je?

Om het binnenklimaat in huis te verbeteren, kan je een beroep doen op verschillende toestellen. Luchtbevochtigers en luchtontvochtigers zijn hier twee voorbeelden van. Allebei hebben ze als functie om de luchtvochtigheidsgraad in huis te verbeteren.

Daarnaast kan je ook nog kiezen voor een luchtzuiveraar. Dit toestel is bedoeld om de lucht in huis te reinigen. Luchtzuiveraars zijn met name heel interessant voor mensen die lijden aan astma of allergieën.

Hoe werkt zo’n luchtzuiveraar juist? Waarop moet je letten bij het aankopen van zo’n toestel? En hoeveel kost het gemiddeld?

In dit artikel:

Wat zijn luchtzuiveraars?

Luchtzuiveraars worden ook wel luchtreinigers of luchtfilters genoemd. Deze toestellen zijn ontworpen om de lucht in huis te zuiveren. Ze zijn in staat om vervuilde lucht te zuiveren, door bijvoorbeeld pollen, stof en zelfs sigarettenrook eruit te filteren.

Een luchtzuiveraar doet dit op een heel eenvoudige manier. Het toestel zal langs de ene kant de vervuilde lucht aanzuigen. Vervolgens worden alle vervuilde substanties uit de lucht gehaald, en zal de gezuiverde lucht tot slot terug in de kamer worden geblazen.

Het filteren van de verontreinigde deeltjes kan gebeuren om twee verschillende manieren. Je kan kiezen voor luchtzuiveraars met een mechanische luchtfilter, of luchtzuiveraars met een elektrostatische luchtfilter.

Mechanische luchtfilter

Bij mechanische luchtfiltering maakt het toestel gebruik van een HEPA-filter. HEPA staat voor High Efficiency Particulate Air, en is momenteel de standaard in de industrie op vlak van filtering van verontreinigde deeltjes uit de lucht. Bij deze methode wordt de lucht door een zeer fijn gaas geblazen, waarbij de gaas alle verontreinigde deeltjes, zoals pollen en huidschilfers, tegenhoudt.

De meeste luchtzuiveraars die vandaag op de markt te verkrijgen zijn maken gebruik van HEPA-filters.

Elektrostatische luchtfilter

Een tweede groep luchtzuiveraars zijn de toestellen die gebruik maken van elektrostatische luchtfilters, ook wel bekend als ionisatie. Hierbij wordt elektrische lading gebruikt om de verontreinigde deeltjes aan te trekken. Luchtfilters krijgen een elektrische lading mee, en kunnen op die manier verontreinigde deeltjes naar zich toetrekken, zoals een magneet.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen passieve elektrostatische filtering en actieve elektrostatische luchtfiltering. Bij passieve elektrostatische luchtfiltering krijgen de filters een elektrische lading mee bij de productie, maar neemt deze lading na verloop van tijd af. Hierdoor neemt ook de efficiëntie van de luchtzuiveraar af. Bij actieve elektrostatische luchtfiltering wordt deze efficiëntie wel constant hooggehouden. De luchtfilters blijven in dit geval constant geladen tijdens hun gebruik.

Waarop letten bij het kopen van een luchtzuiveraar?

Indien je op zoek bent naar een luchtzuiveraar voor in je woning, dan moet je op een aantal zaken letten. Dit zijn enkele aandachtspunten bij het aankopen van een luchtzuiveraar.

Capaciteit

Luchtzuiveraars zijn er in verschillende capaciteiten. Elk toestel heeft een maximaal volume aan lucht dat het kan zuiveren. Lucht wordt immers constant bevuild met allerlei deeltjes. Als de luchtzuiveraar minder snel reinigt dan dat de lucht bevuild wordt, dan kan het toestel nooit op een efficiënte manier de lucht zuiveren.

Kies dus steeds een toestel dat in staat is om de ruimte te zuiveren die je voor ogen hebt. Indien de luchtzuiveraar een te kleine capaciteit heeft, dan zal de efficiëntie ondermaats zijn.

Anderzijds moet je ook geen toestel kopen met een te hoge capaciteit. Deze zijn namelijk te duur voor hetgeen je werkelijk nodig hebt. Kies dus steeds een toestel met de juiste capaciteit.

Specialiteiten

Luchtreinigers worden constant getest in laboratoria op het reinigen van drie soorten deeltjes: sigaretten- of tabaksrook, pollen en stof. Elke luchtzuiveraar heeft zo zijn eigen specialiteit en is dus beter in het zuiveren van één bepaalde stof.

Let hier dus zeker op wanneer je overgaat tot de aankoop van een luchtzuiveraar. Koop beter geen luchtzuiveraar die goed is in het zuiveren van sigarettenrook wanneer er helemaal geen rokers in huis zijn.

Welke luchtzuiveraar je best kiest, hangt vooral af van je persoonlijke situatie. Laat je dus zeker adviseren door een specialist ter zake.

Gebruikskost

Aan elke luchtzuiveraar is een bepaalde gebruikskost verbonden. Die gebruikskost uit zich enerzijds is het periodiek vervangen van de filters, en anderzijds in de energiekost die nodig is om het toestel te laten werken.

Vervangen van de filters

Filters in een luchtzuiveraar moeten op regelmatige basis vervangen worden. Hoe lang het duurt vooraleer je de filter moet vervangen, hangt af van het type filter dat in het toestel gebruikt wordt. Ook de kostprijs van een nieuwe filter is afhankelijk van het type. Het is zeker iets om na te kijken bij het kopen van een luchtzuiveraar.

De meest efficiënte luchtfilters zijn doorgaans ook wel de duurste, niet alleen om te kopen, maar ook om te onderhouden.

Energiekost

Ook de energiezuinigheid van het toestel is een belangrijk aandachtspunt bij de aankoop. Afhankelijk van de luchtkwaliteit binnenshuis kan een luchtzuiveraar soms intensief gebruikt worden. In dat geval is het verstandig om ook te kijken naar het energieverbruik van het toestel. Kies dus zeker voor een toestel met een energiezuinige werking. Deze kunnen misschien iets duurder zijn, maar ze helpen je wel om energie te besparen.

Bevochtigingsfunctie

Sommige geavanceerde luchtreinigers zijn in het bezit van een waterreservoir, en kunnen dus ook de lucht bevochtigen, vooraleer het terug in de kamer wordt geblazen. Deze functie is heel handig indien je regelmatig last hebt van droge lucht. Bijvoorbeeld als gevolg van de verwarming in de winter.

Geluidsniveau

Tot slot is het ook verstandig om even stil te staan bij het geluidsniveau van het toestel. Indien je even niet oplet, zadel je jezelf misschien wel op met een irritant luid toestel. Toestellen met een stille werking hebben een geluidsniveau tot 35 dB. Een normaal toestel heeft een geluidsniveau tussen 36 en 55 dB. Luide toestellen hebben een geluidsniveau vanaf 56 dB.

Wat is de prijs van een luchtzuiveraar?

De prijs die je betaalt voor een luchtzuiveraar hangt voornamelijk af van de capaciteit van het toestel, en van de opties die het toestel heeft. Hoe hoger de capaciteit, en hoe breder de functionaliteiten, hoe hoger de prijs zal zijn.

De prijs voor een basis luchtzuiveraar met een capaciteit van zo’n 25m² start al vanaf zo’n 100 euro. Ga je voor de duurste modellen, met een capaciteit van tot 100m², dan kan de prijs oplopen tot zo’n 1.200 euro.


Soorten ventilatiesystemen
Voordelen van balansventilatie
Offertes voor woningventilatie