×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van een ventilatiesysteem

Wens je graag een gedetailleerde prijs op maat te kennen? Dan raden we je een om prijsoffertes op te vragen bij meerdere installateurs. Via onderstaand offerteformulier vraag je in één klap meerdere offertes aan bij de beste installateurs van ventilatiesystemen, actief in jouw regio. Je kan alle offertes rustig vergelijken, zodat je zeker weet dat je een correcte prijs betaalt.

Toch geen goede offerte ontvangen? Niet erg, alle offertes zijn gratis en vrijblijvend. Het staat je steeds vrij om je zoektocht naar een geschikte installateur verder te zetten.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

ventilatiesysteem-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Ventilatie in de douche: levensnoodzakelijk om vochtproblemen te vermijden!

De douche, en bij uitbreiding de hele badkamer, is één van de meest vochtige ruimtes in huis. Je hoeft al niet veel moeite te doen om met vochtproblemen opgezadeld te zitten in de badkamer. Vochtige lucht zal zich als condens vastzetten op de muren en het plafond, waardoor je na verloop van tijd schimmel ziet opduiken. Niet echt smakelijk, en zeker ook niet gezond.

Laten we in dit artikel dus eens bekijken hoe je vochtproblemen en schimmelvorming kan voorkomen.

In dit artikel:

Hoe schimmelvorming in de douche voorkomen?

De gouden regel om schimmel en vochtproblemen in de douche te voorkomen, is voldoende ventilatie en luchtcirculatie voorzien. Als er te weinig luchtcirculatie is in de badkamer, kan vochtige lucht zich vastzetten op muren en plafond, wat voor schimmel zorgt.

Ventilatie is ook om andere redenen heel belangrijk. In badkamers met een gasboiler is het belangrijk om te verluchten, om gevaarlijke situaties te vermijden.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuw ventilatiesysteem plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een installateur te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een perfect geventileerde binnenruimte!

Benieuwd naar de prijs van een ventilatie-installateur?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een goed geventileerde ruimte wordt steeds belangrijker. Zeker nu alsmaar beter geïsoleerd wordt. Kies daarom voor een allesomvattend ventilatiesysteem. Vraag gratis offertes aan, en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
ventilatiespecialisten

aanvraag starten


ventilatie in de douche © Shutterstock - Een afzuigventilator plaatsen in de douche kan heel wat schimmelvorming voorkomen.

Welk type ventilatie kiezen?

Vochtproblemen in de douche zijn dus te vermijden met behulp van ventilatie. Welk type ventilatie moet je kiezen voor de badkamer? We geven in deze paragraaf enkele mogelijkheden.

Badkamerventilatoren

Om de badkamer snel en goedkoop te verluchten, is een badkamerventilator een ideale oplossing. Een badkamerventilator is een kleine en goedkope ventilator die makkelijk in de muur of aan het plafond van de badkamer geplaatst kan worden. Bij badkamerventilatoren heb je de keuze uit verschillende types.

opbouwventilator © Shutterstock - Een opbouwventilator is goedkoop, makkelijk te plaatsen, en voert al een groot deel van de vochtige lucht af

Opbouwventilatoren

Opbouwventilatoren zijn de meest eenvoudige types badkamerventilatoren. Ze zijn goedkoop en makkelijk te installeren, en daarom ook het meest gebruikte type ventilatoren in de badkamer. Ze zijn het meest aan te raden type ventilatoren wanneer de weg naar buiten niet al te lang is. Opbouwventilatoren kunnen in dat geval gewoon in de muur of aan het plafond geïnstalleerd worden.

Opbouwventilatoren vind je al vanaf 50€. Wil je een iets meer premium model met meer opties, zoals geautomatiseerde werking, dan zal de prijs uiteraard iets hoger liggen.

Buisventilatoren

Indien het afvoerkanaal naar buiten iets langer moet zijn, dan is een buisventilator een goede keuze. Een buisventilator wordt volledig of gedeeltelijk in een luchtafvoerbuis geplaatst. De diameter van deze afvoerbuis bedraagt gewoonlijk tussen de 10 en de 15cm.

Meestal wordt dit type ventilatoren in kleine badkamers of toiletten geplaatst.

Kanaalventilatoren

Kanaalventilatoren worden tussen twee stukken afvoerbuis gemonteerd. Het voordeel van dit systeem is dat de ventilatoren uit het zicht gemonteerd worden, en dat ze ook voor minder geluidshinder zorgen.

Kanaalventilatoren worden vaak gekozen wanneer de afvoerweg naar buiten vrij lang is. Er moet dan een lange afvoerbuis geplaatst worden vanaf de badkamer naar buiten. Kanaalventilatoren worden dan ergens halverwege deze afvoerweg, tussen twee stukken afvoerbuis, gemonteerd.

kanaalventilator © Shutterstock - Indien langere afstanden moeten worden afgelegd tussen de badkamer en de buitenlucht, kiest men vaak voor een buisventilator of kanaalventilator

Centraal ventilatiesysteem

Badkamerventilatoren zijn dus ventilatoren die op zichzelf staan, en enkel in de badkamer worden gemonteerd. Ventilatie in de badkamer kan je ook aanpakken als een onderdeel van een groter geheel. Zo kan badkamerventilatie een onderdeel zijn van een groter centraal ventilatiesysteem, waarmee de luchtcirculatiestromen van de hele woning worden geregeld.

Een centraal ventilatiesysteem bestaat in verschillende vormen, maar de meest interessante optie is het ventilatiesysteem D. Hierbij worden zowel de aanvoer als de afvoer van lucht op mechanische wijze geregeld.

Een centraal ventilatiesysteem van het type D is dus een systeem dat voor de hele woning geldt, en dus ook voor de badkamer. Interessant, want de badkamer kan uiteraard niet los gezien worden van de rest van de woning. Door te kiezen voor een centraal ventilatiesysteem pak je niet enkel de badkamer aan, maar tegelijk ook de rest van de woning.

Kiezen voor een systeem met mechanische aanvoer en afvoer van lucht is interessanter dan kiezen voor natuurlijke aanvoer en afvoer, aangezien het veel beter is afgestemd op de actuele luchtvochtigheidsgraad. Bij mechanische ventilatie zal aanvoer en afvoer afgestemd zijn op de vochtigheidsgraad, terwijl bij natuurlijke ventilatie lucht zal worden aangevoerd en afgevoerd op momenten dat het eigenlijk niet nodig is. Met mechanische ventilatie bespaar je dus veel beter op je energiefactuur.

Lees meer over de kenmerken en de voordelen van ventilatiesysteem D.

ventilatie in de douche © Shutterstock - In een centraal ventilatiesysteeem worden ventilatiekanalen en ventilatieroosters netjes ingewerkt, en verloopt de werking volledig automatisch.

Bedieningswijzen

Ventilatoren kunnen op verschillende wijzen geactiveerd worden. We konden al ontdekken dat luchtcirculatie op natuurlijke wijze en op mechanische wijze kunnen plaatsvinden.

Dit zijn de meest gebruikte bedieningswijzen voor badkamerventilatoren.

Aan- en uitschakeling

Badkamerventilatoren met een simpele aan- en uitschakelknop zijn natuurlijk de meest eenvoudige. Bij deze vorm kan je de badkamerventilator eenvoudig aan- en uitschakelen met een druk op een knop of schakelaar. Het systeem is heel vanzelfsprekend, maar je moet het natuurlijk wel manueel uitvoeren.

In de meeste gevallen is de badkamerventilator gekoppeld aan de lichtschakelaar. Dit wil zeggen dat de ventilator inschakelt wanneer het licht wordt aangestoken in de badkamer, en terug stopt wanneer je het licht terug uitschakelt. Niet ideaal omdat de vochtige lucht nog helemaal niet is afgevoerd op het moment dat je de badkamer verlaat.

Naloop-timer

Een badkamerventilator met een naloop-timer is een eenvoudige badkamerventilator met aan- en uitschakelaar, maar met dit verschil dat de badkamerventilator nog enkele minuten blijft afzuigen nadat je de badkamer hebt verlaten. Hierdoor kan je toch nog een groot deel van de vochtige lucht afvoeren nadat je weg bent uit de badkamer. Je kan zelf instellen hoeveel minuten de ventilator nog moet afzuigen nadat je de badkamer hebt verlaten.

Infrarood badkamerventilator

In plaats van aan- en uit te schakelen samen met de lichtschakelaar, zal een infrarood badkamerventilator inschakelen en uitschakelen op basis van een bewegingssensor. De badkamerventilator schakelt dus in wanneer hij merkt dat iemand in de badkamer komt.

Ook dit type ventilator kan trouwens voorzien worden van een naloop-timer.

Hygrostaat

Wil je het graag nog een stapje verder? Dat is een badkamerventilator met een ingebouwde hygrostaat de ideale oplossing. Een hygrostaat zal zelf de luchtvochtigheidsgraad in de badkamer meten, en zelf inschakelen en uitschakelen wanneer dit nodig is.

Meet de hygrostaat dat de lucht te vochtig is, bijvoorbeeld na een douche, dan zal de ventilator inschakelen en de vochtige lucht beginnen afzuigen. Hij stopt pas wanneer de hygrostaat een normale luchtvochtigheidsgraad meet.

Andere tips om vochtproblemen te vermijden

Een badkamerventilator plaatsen is uiteraard de meest efficiënte manier om vochtproblemen in de badkamer te vermijden. Maar er zijn nog enkele andere tips die we je kunnen geven.

Regelmatig onderhoud

Heb je geen badkamerventilator? Dan kan je ook vochtproblemen vermijden door gewoon voorzichtig te zijn, en je voorzorgsmaatregelen te nemen. Heeft de badkamer geen ramen? Zet dan ramen open in de dichtsbijzijnde kamers, zodat ook de badkamer kan profiteren van verse luchtinstroom.

Ook een regelmatige poetsbeurt kan schimmelvorming voorkomen. Schenk hierbij voldoende aandacht aan voegen en hoekjes, want daar zal vocht zich ophopen.

Kies voor acrylverf in de badkamer

In de meeste badkamers zie je tegels of een mix van tegels en verf terugkomen. Heb je geen tegels in de badkamer, en kies je voor verf? Ga dan bij voorkeur voor acrylverf, aangezien dit type verf het beste bestand is tegen vocht. Acrylverf heeft ook bestanddelen die schimmelvorming tegengaan. Bovendien is het ook makkelijk te reinigen. Dit is dus de ideale verf voor de badkamer.

Je kan acrylverf in de meeste doe-het-zelf-zaken terugvinden.

Maak gebruik van waterafstotende materialen

Voor een vochtige ruimte als de badkamer zijn waterafstotende materialen gewoon onontbeerlijk. Kies bijvoorbeeld voor tegels en panelen in gips. Deze zijn waterdicht, en bovendien ook zeer makkelijk te installeren.

Ook polystyreenplaten zijn heel interessant voor in de badkamer. Zij zijn heel goed bestand tegen vocht, en ook een goede isolator. Ideaal dus voor in de badkamer.


Soorten ventilatiesystemen
Voordelen van balansventilatie
Offertes voor woningventilatie