×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van een ventilatiesysteem

Wens je graag een gedetailleerde prijs op maat te kennen? Dan raden we je een om prijsoffertes op te vragen bij meerdere installateurs. Via onderstaand offerteformulier vraag je in één klap meerdere offertes aan bij de beste installateurs van ventilatiesystemen, actief in jouw regio. Je kan alle offertes rustig vergelijken, zodat je zeker weet dat je een correcte prijs betaalt.

Toch geen goede offerte ontvangen? Niet erg, alle offertes zijn gratis en vrijblijvend. Het staat je steeds vrij om je zoektocht naar een geschikte installateur verder te zetten.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

ventilatiesysteem-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Mechanische ventilatie: de basis voor elke woning met een gezond binnenklimaat

Je woning voldoende ventileren zorgt voor een gezond binnenklimaat. Zeker nu we onze woningen nog beter isoleren, is het des te belangrijker om voor een goed ventilatiesysteem te kiezen.

Wanneer je investeert in een ventilatiesysteem, dan kan je kiezen voor een natuurlijk ventilatiesysteem of voor een mechanisch ventilatiesysteem. Alle experts zeggen dat mechanische ventilatie beter is dan natuurlijke ventilatie. Maar waarom is dit zo? Wat zijn de verschillen tussen deze twee ventilatiesystemen? En welke mechanische ventilatie kies je?

In dit artikel:


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuw ventilatiesysteem plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een installateur te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een perfect geventileerde binnenruimte!

Benieuwd naar de prijs van een ventilatie-installateur?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een goed geventileerde ruimte wordt steeds belangrijker. Zeker nu alsmaar beter geïsoleerd wordt. Kies daarom voor een allesomvattend ventilatiesysteem. Vraag gratis offertes aan, en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
ventilatiespecialisten

aanvraag starten


ventilatiesysteem © Shutterstock - Bij een modern ventilatiesysteem worden de ventilatieroosters vaak netjes weggewerkt in het interieur, zoals hier in het plafond

Natuurlijke ventilatie vs. mechanische ventilatie

Het grote verschil tussen natuurlijke ventilatie en mechanische ventilatie zit in de manier waarop lucht wordt toegevoerd en lucht wordt afgevoerd.

Natuurlijke ventilatie

natuurlijke ventilatie © Shutterstock - Bij natuurlijke ventilatie reken je op externe luchtstromen om binnenshuis voor luchtcirculatie te zorgen, door bv. een raam open te zetten

Bij natuurlijke ventilatiesystemen zal de lucht op een natuurlijke wijze worden toegevoerd, en zal de lucht ook op een natuurlijke wijze worden afgevoerd. Je woning wordt in dit geval dus geventileerd op basis van natuurlijke luchtstromen.

Concreet betekent dit dat buitenlucht wordt toegevoerd langs luchtroosters die in de muur of in ramen worden gemonteerd. De luchtroosters kan je eventueel manueel dichtdoen indien je geen behoefte hebt aan verse lucht. Ook kan je de luchtroosters sluiten wanneer het buiten te koud is. Je plaatst deze luchtroosters best op plaatsen die vaak vochtig zijn, zoals de badkamer of de keuken.

Lucht wordt ook op natuurlijke wijze afgevoerd. In dit geval zal de lucht worden afgevoerd via roosters in het plafond, waarna de vervuilde lucht via een smalle schacht op het dak de woning verlaat.

Natuurlijke ventilatie heeft als voordelen dat het relatief goedkoop is, en dat het ook makkelijk te installeren is. Het grootste nadeel is dat verse lucht pas wordt toegevoerd wanneer het buiten winderig is. Op windstille dagen zal geen verse buitenlucht worden toegevoerd. Bovendien kan er een onevenwicht ontstaan tussen toegevoerde lucht en afgevoerde lucht, waardoor er drukverschillen kunnen ontstaan.

Mechanische ventilatie

mechanische ventilatie © Shutterstock - Bij mechanische ventilatie worden de luchtstromen (deels) mechanisch gestuurd. Vaak gaat het om een allesomvattend systeem, dat de hele ruimte bedient.

Bij mechanische ventilatie zullen de luchtstromen in huis geheel of gedeeltelijk mechanisch gestuurd zijn. Zowel de toevoer als de afvoer van lucht kunnen dus mechanisch gestuurd worden. Bij de meest geavanceerde ventilatiesystemen zijn alle luchtstromen mechanisch gestuurd.

Bij ventilatiesysteem B is de toevoer van lucht mechanisch gestuurd, de afvoer gebeurt natuurlijk. Bij ventilatiesysteem C is het de afvoer die mechanisch gestuurd wordt, de toevoer gebeurt op natuurlijke wijze. Bij ventilatiesysteem D worden zowel toevoer als afvoer van lucht mechanisch gestuurd.

Het voordeel van mechanische ventilatie is dat je niet afhankelijk bent van natuurlijke luchtstromen om je woning te kunnen ventileren. Er is een ventilator die het werk voor je doet. Ofwel zuigt die de buitenlucht aan, ofwel zuigt die de vervuilde binnenlucht af. Bij ventilatiesysteem D zullen zowel toevoer als afvoer door een ventilator gebeuren.

Bij geavanceerde ventilatiesystemen kan je nog een stapje verder gaan. Zo kan je toegevoerde lucht gaan conditioneren. Dit betekent dat je de lucht kan filteren en dat je het op de juiste temperatuur kan brengen, alvorens het in de woning wordt geblazen.

Soorten mechanische ventilatie

Er zijn in totaal drie soorten mechanische ventilatiesystemen. Ze worden onderverdeeld op basis van de manier waarop lucht wordt toegevoerd en afgevoerd.

Ventilatiesysteem B

ventilatiesysteem B © Shutterstock - Ventilatiesysteem B is een vrij beperkt ventilatiesysteem, dat slecht gedeeltelijk mechanisch gestuurd wordt.

Bij ventilatiesysteem B zal lucht worden toegevoerd op mechanische wijze. Een ventilator wordt in de muur of zelfs in het raam gemonteerd, en zal buitenlucht aanzuigen en in de kamer blazen. Deze ventilator plaats je best op plaatsen waar je de verse lucht het meest nodig hebt. Denk hierbij maar aan de woonkamer of de keuken.

Omdat de lucht mechanisch wordt toegevoerd, zal je ook kunnen bepalen hoe de lucht juist wordt aangevoerd. Lucht kan op voorhand geconditioneerd worden. Dit betekent dat je lucht op voorhand kan filteren, door bijvoorbeeld verontreinigde deeltjes of pollen eruit te halen. Ook kan lucht op de juiste temperatuur worden aangevoerd, waardoor je minder energieverlies zal hebben.

Lees meer over de kenmerken en de voordelen van ventilatiesysteem B.

Ventilatiesysteem C

ventilatiesysteem C © Shutterstock - Bij ventilatiesysteem C wordt vervuilde of vochtige lucht mechanisch afgevoerd. Ideaal voor bv. de badkamer.

Bij ventilatiesysteem C is het de afvoer van lucht die mechanisch gestuurd wordt. De toevoer van lucht gebeurt bij dit systeem op natuurlijke wijze.

Bij dit type ventilatiesysteem worden de ventilatoren geplaatst in vochtige ruimtes, waar ze vervuilde en vochtige lucht kunnen afzuigen. Op die manier wordt plaats gemaakt voor de aanvoer van verse buitenlucht.

Het nadeel van dit systeem is dat de aangevoerde buitenlucht ongeconditioneerd is. Het komt dus ongefilterd je woning binnen, en bovendien voelt het onaangenaam aan wanneer het buiten koud is. Hierdoor zal je de verwarming moeten opzetten en verbruik je extra energie.

Lees meer over de kenmerken en de voordelen van ventilatiesysteem C.

Ventilatiesysteem D

ventilatiesysteem D © Shutterstock - Bij ventilatiesysteem D worden zowel toevoer als afvoer mechanisch gestuurd. Dit geeft de beste resultaten op vlak van binnenklimaat.

Bij ventilatiesysteem D worden zowel de aanvoer van buitenlucht als de afvoer van vervuilde binnenlucht mechanisch gestuurd. Zowel aanvoer als afvoer gebeuren dus met behulp van ventilatoren. Hierdoor heb je volledige controle over de luchtstromen in huis.

Geavanceerde ventilatiesystemen van dit type zullen bovendien alles automatisch kunnen regelen. Via sensoren meten ze de luchtvochtigheid in je woning, en zullen ze zelf kunnen beslissen wanneer het tijd is om lucht aan te voeren of af te voeren.

De aangevoerde lucht kan ook hier geconditioneerd worden, waardoor je een perfect binnenklimaat behoudt. Bovendien is dit type ventilatiesysteem ook in staat om warmte te recupereren. Met warmterecuperatie zorg je ervoor dat de warmte van de afgevoerde binnenlucht niet verloren gaat, maar gebruikt wordt om toegevoerde binnenlicht op te warmen. Hierdoor bespaar je energie.

Lees meer over de kenmerken en de voordelen van ventilatiesysteem D.

Welke mechanische ventilatie kiezen?

Kies je voor mechanische ventilatie, dan kan je dus kiezen uit verschillende ventilatiesystemen. Welke is nu de beste?

Ventilatiesystemen B en C hebben als nadeel dat ze slechts gedeeltelijk mechanisch gestuurd zijn. Dit betekent dat je niet de volledige controle hebt over de luchtstromen in huis.

Die controle heb je wel bij ventilatiesysteem D, waardoor dit ventilatiesysteem steeds de beste keuze is. Bovendien heb je bij ventilatiesysteem D enkele mooie opties die je bij andere ventilatiesystemen niet hebt. Zo kan de buitenlucht geconditioneerd worden toegevoerd.

In de tabel hieronder vergelijken we ventilatiesysteem D met de twee andere ventilatiesystemen, en zien we dat ventilatiesysteem D merkelijk beter scoort op een groot aantal punten.

Ventilatiesystemen B & CVentilatiesysteem D
LuchtkwaliteitNiet geconditioneerdGeconditioneerd
GevoelGeen balans tussen toevoer en afvoer van lucht
tochtgevoel
Goede balans tussen toevoer en afvoer van lucht
TemperatuurAangevoerde lucht heeft temperatuur van buiten, koud in de winter, warm in de zomerAangevoerde lucht kan de woning worden ingeblazen op kamertemperatuur dankzij warmterecuperatie
VerbruikHoge verwarmingskosten aangezien koude buitenlucht de temperatuur binnenshuis doet dalen,
Lager energieverbruik want slechts 1 ventilator
Lage verwarmingskosten want de buitenlucht wordt op kamertemperatuur de woning ingeblazen,
Hoger energieverbruik want dit ventilatiesysteem gebruikt minstens 2 ventilatoren
GeluidsoverlastDoor de openingen in de ventilatieroosters komt geluid van buiten rechtstreeks in de woningWeinig geluidsoverlast van buiten

Wat is de prijs van mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie is dus wel degelijk het beste type ventilatie, maar wat is de prijs van mechanische ventilatiesystemen?

Voor een ventilatiesysteem van het type B met mechanische aanvoer en natuurlijke afvoer van lucht begint de prijs vanaf ongeveer 2.800€, terwijl je voor een ventilatiesysteem type C op een vanafprijs moet rekenen van 3.000€ tot 3.500€.

Ventilatiesysteem D is het duurste type ventilatiesysteem, niet in het minst omwille van de vele voordelen en opties. Voor een ventilatiesysteem van het type D schommelen de prijzen rond de 5.500€ à 7.000€.

De vermelde prijzen gelden voor ventilatiesystemen met een debiet van 350m³/H.

VentilatiesysteemWerkingGemiddelde prijs*
Ventilatiesysteem BMechanische luchttoevoer
Natuurlijke afvoer
2.800€
Ventilatiesysteem CNatuurlijke luchttoevoer
Mechanische afvoer
3.000 - 3.500€
Ventilatiesysteem DMechanische luchttoevoer
Mechanische afvoer
5.500 - 7.000€

* Alle prijzen zijn inclusief plaatsing, exclusief BTW.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van een ventilatiesysteem

Wil je graag een gedetailleerde prijsofferte ontvangen voor de installatie van een ventilatiesysteem in jouw woning? Vul onderstaand offerteformulier in, en wij sturen je aanvraag door naar meerdere installateurs die actief zijn in jouw regio. Zij leggen je elk een gratis offerte op maat voor, eventueel na eerst een kijkje te komen nemen in jouw woning.

Je kan alle offertes rustig vergelijken, en in zee gaan met de goedkoopste installateur. Zo bespaar je tot wel 35% op je eindfactuur.

Alle offertes die je ontvangt zijn gratis en zonder enige aankoopverplichting.


ventilatiespecialisten
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Soorten ventilatiesystemen
Voordelen van balansventilatie
Offertes voor woningventilatie