×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van een ventilatiesysteem

Wens je graag een gedetailleerde prijs op maat te kennen? Dan raden we je een om prijsoffertes op te vragen bij meerdere installateurs. Via onderstaand offerteformulier vraag je in één klap meerdere offertes aan bij de beste installateurs van ventilatiesystemen, actief in jouw regio. Je kan alle offertes rustig vergelijken, zodat je zeker weet dat je een correcte prijs betaalt.

Toch geen goede offerte ontvangen? Niet erg, alle offertes zijn gratis en vrijblijvend. Het staat je steeds vrij om je zoektocht naar een geschikte installateur verder te zetten.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

ventilatiesysteem-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Ventilatiesysteem C: Natuurlijke toevoer en mechanische afvoer van lucht

Wie een ventilatiesysteem wil plaatsen in z'n woning, die heeft de keuze uit 4 types van ventilatiesystemen: A, B, C en D. Ze verschillen op de manier waarop lucht wordt toegevoerd en lucht wordt afgevoerd.

Bij ventilatiesysteem C wordt lucht op een natuurlijke manier toegevoerd, maar wordt de vervuilde lucht op een mechanische manier afgevoerd. Dit heeft een aantal interessante voordelen. In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen en nadelen van ventilatiesysteem C, hoe dit systeem verschilt van andere types, hoe je het moet plaatsen, en hoeveel het kost.

In dit artikel:

Hoe werkt ventilatiesysteem C?

ventilatiesysteem C © Shutterstock - Bij ventilatiesysteem C wordt vervuilde lucht mechanisch afgevoerd, en door middel van schachten via het dak naar buiten geleid.

Ventilatiesysteem C is na ventilatiesysteem D het populairste en meest interessante ventilatiesysteem. In dit type zal lucht op een natuurlijke manier worden aangevoerd in de woning. Dit betekent dat buitenlucht via roosters en openingen in ramen en deuren de woning wordt binnengeblazen door de wind. Dit is gezonde en verse lucht, die de oude en vervuilde lucht wegblaast.

Bij moderne systemen zullen de roosters regelbaar zijn. Dit betekent dat je ze manueel kan sluiten, waardoor je zelf bepaalt wanneer er verse lucht wordt toegevoerd.

De afvoer van de vervuilde lucht gebeurt op een mechanische manier. Concreet zal een ventilator de vervuilde lucht in de woning afzuigen en naar buiten blazen.

Vooral in vochtige ruimtes, zoals de keuken of de badkamer, is dit interessant. Bij een teveel aan vochtige lucht, bijvoorbeeld na een douche of na het koken, zal deze ventilator automatisch de vochtige lucht aanzuigen, en afvoeren naar buiten. Hierdoor blijft deze vochtige lucht niet in huis hangen, en vermijd je vochtproblemen.

Wat is het verschil tussen ventilatiesystemen C en C+?

Naast ventilatiesysteem C kan je ook nog kiezen voor ventilatiesysteem C+. Wat is juist het verschil tussen de twee?

Het verschil tussen de twee is dat ventilatiesysteem C+ vraaggestuurd werkt. Dit betekent dat het ventilatiesysteem zich kan aanpassen aan de situatie. Zijn er bijvoorbeeld veel mensen in huis aanwezig, en is er op dat moment veel vervuilde lucht aanwezig? Dan is ventilatiesysteem C+ in staat om een tandje bij te schakelen. Wanneer er niemand in huis is, dan zal ventilatiesysteem C+ minder snel werken of zelfs helemaal niet.

Dit systeem werkt op basis van sensoren. De sensoren vertellen het ventilatiesysteem wat er juist moet gebeuren. De luchtkwaliteit en de vochtigheidsgraad worden door deze sensoren constant opgevolgd. Meten de sensoren slechte waarden, dan zullen ze het ventilatiesysteem in werking zetten.

Ook de aanvoer van verse lucht kan op aanvraag aangestuurd worden. Roosters die handmatig moeten geopend en gesloten worden, komen alsmaar minder frequent voor. Met ventilatiesysteem C+ beschikt je over roosters die automatisch geopend en gesloten worden op basis van de luchtkwaliteit en de vochtigheid in huis.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuw ventilatiesysteem plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een installateur te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een perfect geventileerde binnenruimte!

Benieuwd naar de prijs van een ventilatie-installateur?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een goed geventileerde ruimte wordt steeds belangrijker. Zeker nu alsmaar beter geïsoleerd wordt. Kies daarom voor een allesomvattend ventilatiesysteem. Vraag gratis offertes aan, en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
ventilatiespecialisten

aanvraag starten


ventilatiesysteem C © Shutterstock - Ventilatiesysteem C is vooral interessant in vochtige ruimtes, waar warme en vochtige lucht meteen kan worden afgevoerd, bv. na het nemen van een douche.

Wat zijn de voordelen en nadelen van ventilatiesysteem C?

We hebben in dit artikel al enkele voordelen van ventilatiesysteem C vermeld. Tijd dus om eens een compleet overzicht te maken van de voordelen, maar ook van de nadelen.

Voordelen van ventilatiesysteem C?

+ In vergelijking met ventilatiesysteem D, waarbij toevoer en afvoer van lucht mechanisch verloopt, is ventilatiesysteem C goedkoper. Ventilatiesysteem C is dus interessanter wanneer je over een beperkt budget beschikt.

+ Ventilatiesysteem C is eenvoudig te plaatsen. Je hebt geen complex systeem nodig van ventilatiekanalen of grote ventilatoren. Met enkele kleine ingrepen heb je al een grote impact.

+ Dit type ventilatiesysteem verbruikt ook weinig elektriciteit. Het gaat dan gemiddeld om 5 à 12 watt voor 50 à 80 CFM. Dit is vrij beperkt, zeker in vergelijking met ventilatiesysteem D.

+ Ook het beperkte onderhoud is zeker een voordeel. Je hoeft slechts één keer per jaar de roosters en ventielen proper te maken. Ook de ventilatoren en ventilatiekanalen moeten regelmatig gereinigd worden, maar daar houdt het op.

Nadelen van ventilatiesysteem C?

Lucht wordt toegevoerd via roosters in de muur of in de ramen. Dit betekent ook dat er rechtstreeks contact is met de buitenwereld. Niet enkel buitenlucht komt binnen via de roosters, maar ook straatlawaai.

Een ander nadeel van de roosters die rechtstreeks buitenlucht binnenlaten, is dat de buitenlucht niet eerst gefilterd kan worden. Stof, pollen en vervuilde lucht van de straat komt zo mee naar binnen.

De lucht die van buiten je woning binnenkomt, heeft de temperatuur van buiten. Als het buiten koud is, dan komt dus ook koude lucht de woning binnen. Dit kan een gevoel van tocht geven. Bovendien moet je verwarming meer energie steken in het opwarmen van deze lucht.

Hoe ventilatiesysteem C plaatsen?

ventilatiesysteem C © Shutterstock - Let bij het plaatsen van ventilatiesysteem C goed op de positionering en het energielabel van de ventilator.

Bij de plaatsing van een ventilatiesysteem van het type C heb je de keuze uit verschillende mogelijkheden. Je kan een ventilator rechtstreeks in de muur plaatsen zonder kanaalloop. Soms is een kanaalloop onvermijdelijk indien de afstand tot de buitenmuur te groot is.

Daarnaast kan je ook nog de keuze maken tussen één of twee ventilatoren. In de meeste gevallen is één ventilator voldoende. In grotere huizen zijn twee ventilatoren aan te raden in plaats van één ventilator met een hogere debiet-classificatie.

Ook de keuze voor het type ventilator is belangrijk. Kies bij voorkeur voor een nieuw en energiezuinig model, aangezien deze efficiënter en stiller werken. Kijk zeker ook naar het energielabel. Kies voor een A+++ ventilator om zo meer energie te besparen.

Hoe ventilatiesysteem C onderhouden?

We vermeldden al bij de voordelen dat dit type ventilatiesysteem weinig onderhoud nodig heeft. Maar dat betekent uiteraard niet dat je er niet naar moet omkijken. Een regelmatig onderhoud garandeert de goede werking van het systeem.

Onderhoud betekent in dit geval voornamelijk reinigen. Zo zal je bij dit systeem regelmatig de toevoerroosters, de ventilatoren, de ventilatiekanalen en de ventielen moeten reinigen.

De toevoerroosters en de ventielen zijn makkelijk zelf te reinigen. Voor het schoonmaken van de ventilatoren en de ventilatiekanalen schakel je best de hulp in van een ervaren vakman.

Wat is de prijs van een ventilatiesysteem C?

Elders in dit artikel gaven we al aan dat dit type ventilatiesysteem goedkoper is dan ventilatiesysteem D. Maar hoeveel kost ventilatiesysteem C eigenlijk?

De prijzen beginnen vanaf 3.500 € voor ventilatiesysteem C, en 4.000 € voor ventilatiesysteem C+.

De prijs zal voornamelijk afhangen van de oppervlakte van je woning en het aantal ruimtes die ventilatie nodig hebben. Over het algemeen kan je stellen dat de prijzen beginnen vanaf 3.500€ (incl. plaatsing). Voor ventilatiesysteem C+, met een beter regelbare toevoer en afvoer van lucht, zal de prijs oplopen tot zo'n 4.000€ (incl. plaatsing).

Hoe dan ook laat je de plaatsing van een ventilatiesysteem van dit type best over aan een vakman. Die zal je immers ook vooraf advies kunnen geven over welk type ventilatiesysteem in jouw situatie het meest interessant is. Ook kent zo'n vakman de typische valkuilen bij het plaatsen van een ventilatiesysteem.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van een ventilatiesysteem

Wil je graag weten hoeveel de plaatsing van een ventilatiesysteem kost? Via ons offerteformulier kom je in contact met de beste installateurs in jouw regio. Zij zullen je elk een offerte op maat bezorgen, volledig gratis en vrijblijvend. Vergelijk deze offertes goed, want je kan tot wel 35% besparen op je installatiekosten.


ventilatiespecialisten
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Soorten ventilatiesystemen
Voordelen van balansventilatie
Offertes voor woningventilatie